moderní světlá podlaha

Jaký materiál podlah vybrat?

Jaký materiál je právě ten nejlepší pro váš domov? Právě to se dozvíte v tomto článku. Po přečtení

Výběr toho správného materiálu podlahy je klíčový pro celkový vzhled a pohodlí vašeho domova. Jaký materiál je právě ten nejlepší pro váš domov? Právě to se dozvíte v tomto článku. Po přečtení se vyznáte v různých typech podlahových materiálů a jejich vlastnostech.

plovoucí podlaha v komerční budově

Jaké materiály podlah se dnes používají

Dnes je dostupných již mnoho různých materiálů, které dokážou vykouzlit krásný a nový vzhled vašeho domova. Níže je uvádíme několik nejčastěji používaných materiálů pro podlahy včetně jejich základních charakteristik:

  1. Dřevo: Dřevěné podlahy jsou oblíbené pro svůj teplý a přírodní vzhled. Dřevo může být tvrdé nebo měkké a každý typ má své vlastnosti. Tvrdé dřevo, jako dub nebo javor, je odolné a méně náchylné k poškození. Měkké dřevo, jako například borovice, je sice levnější, ale zato méně odolné. Dřevěné podlahy mohou být ošetřeny lakem nebo olejem, aby se zvýšila jejich životnost a snáze se udržovaly.
  1. Keramika: Keramické dlaždice jsou trvanlivé a snadno se udržují, proto jsou populární pro koupelny a kuchyně. Dlaždice jsou k dispozici v mnoha různých barvách a velikostech, a mohou z nich být vytvořeny unikátní designové vzory.
  1. Laminát: Laminátové podlahy jsou cenově dostupné a snadno se udržují. Jsou k dispozici hned v mnoha různých vzhledových variantách. Například imitace dřeva, kamene či betonu. Další výhodou laminátových podlah je jejich snadná instalace. Jelikož jsou k dispozici v deskách, které jsou připevněny ke spodní části podlahy.
  1. Koberce: Koberce jsou populární pro svůj teplý a měkký pocit, avšak jsou méně odolné než tvrdé podlahy. Hodí se zejména pro ložnice a obývací pokoje. Rozhodně ne však do kuchyně nebo koupelny, kde by byly náchylné k vlhkosti a skvrnám. Koberce jsou k dispozici v mnoha různých barvách a texturách. 
  1. Betonové podlahy: Betonové podlahy jsou populární pro svůj moderní vzhled a snadnou údržbu. Mohou být ošetřeny nátěrem, z důvodu zvýšení odolnosti a jednodušší údržby.
  1. Vinylové podlahy: Vinylové podlahy jsou velmi odolné a snadno se udržují. Jsou vhodné pro místa, kde se pohybuje hodně lidí, jako například školy a kanceláře, avšak vinylová podlaha se neztratí ani v domácnosti. Existuje mnoho stylů a barev, takže můžete vybrat ten, který se nejlépe hodí právě do vašeho interiéru. 

Jak vybrat správný materiál podlahy 

Dobrý architekt či bytový designer by měl být schopen pomoci svým klientům s výběrem podlahové krytiny, která splňuje jejich požadavky a estetické preference. Výběr materiálu závisí zejména na vašich preferencích, potřebách a rozpočtu. Zde je několik kroků, které pomohou klientovi s výběrem:

  1. Zohledněte účel místnosti: Zvolte podlahovou krytinu, která bude odpovídat funkčnosti místnosti. Například pro kuchyni by bylo vhodné zvolit odolnější materiály, které jsou snadno čistitelné a odolné proti poškození, jako jsou například dlaždice.
  1. Zvažte estetiku: Zohledněte designový styl interiéru a zvolte podlahovou krytinu, která bude korespondovat s celkovým vzhledem prostoru. Pokud preferujete moderní styl, jsou vhodné minimalistické betonové nebo keramické dlaždice, zatímco pro rustikální interiér se hodí dřevěné podlahy.
  1. Rozpočet: Vyberte materiál, který splní požadavky projektu, ale zároveň se vejde do vašeho rozpočtu.
  1. Vzorky materiálů: Je vhodné sehnat vzorky materiálů, abyste mohli lépe posoudit, jak bude materiál reálně vypadat.
  1. Profesionální nápomoc: Pokud si nejste jisti výběrem, tak vám náš bytový architekt rád poradí.

Výběr samotného materiálu pro vaši vysněnou podlahu může být relativně náročný, avšak věříme, že jsme vám díky tomuto článku rozhodování o výběru typu podlahy usnadnili. 

Zvažujete, zda si k nové podlaze nechat nainstalovat podlahové topení? Zjistěte výhody a nevýhody podlahového topení.

Přečtěte si i další zajímavé články z našeho blogu.