Na kolik Vás vyjde rekonstrukce koupelny? Není to mnoho!

Každá rekonstrukce něco stojí. Pokud patříte právě k těm lidem, které čeká například předělávka koupelny, tyto informace vás

Každá rekonstrukce něco stojí. Pokud patříte právě k těm lidem, které čeká například předělávka koupelny, tyto informace vás určitě budou zajímat. Rekonstrukce jakékoliv části bytu či domu vyžaduje důslednou analýzu toho, co od nové vizáže místnosti očekáváme.

Rekonstrukce koupelny patří často právě k těm nejkomplikovanějším. Často jde totiž o různé koncepce týkající se dispozice, přívodu vody, elektroinstalace a mnoho krát i bytového jádra. Jak dlouho trvá rekonstrukce koupelny? Jaký rozpočet si předělávka koupelny vyžaduje? Vše podstatné se dozvíte v následujícím článku.

rekonstrukce koupelny

Vše začíná jasnou představou

Než se vydáte do obchodů či koupelnových studií, určitě si ujasněte, co přesně od nové koupelny očekáváte. Jak by měla vypadat, jaké materiály chcete použít. Chcete vanu nebo sprchový kout, nebo-li sprchový box? V jakém barevném odstínu chcete koupelnu ladit a rovněž jaké vybavení chcete v koupelně mít. Budete topit radiátory, nebo podlahovým topením? Od těchto požadavků totiž závisí další a další krok . Pokud máte tuto představu ujasněnou předestřel ji realizátorovi rekonstrukce.

Pokud si nejste svojí představou zcela jistý, v Czech-designers vám s představou o rekonstrukci rádi pomohou. Doladí vám také výběr barev, materiálů i vybavení, a dokonce vám dokáží vymodelovat realistické 3D provedení toho, jak může vaše koupelna vypadat ve finálním stádiu.

moderní koupelna šedá

Kdo bude rekonstrukci realizovat?

Poté, co máte jasnou představu, můžete se rozhodovat proto, komu předělávku koupelny svěříte do rukou. Ideální možností je informovat se u kamarádů či známých, kteří by vám doporučili firmu nebo řemeslníky na základě vlastních zkušeností. Pokud nikdo z blízkých nemá podobnou zkušenost, internet je skvělý pomocník. Vyhledejte ve vašem okolí firmy, které takové rekonstrukce realizují a sledujte jejich reference. Na základě názorů ostatních uživatelů se dozvíte nejvíce.

Od toho, kdo bude realizovat předělávku závisí často i výsledná cena. Každá firma svou práci hodnotí jinak. Bez ohledu na to, vždy podepište s realizátorem rekonstrukce smlouvu , která bude obsahovat přesný rozsah prací, dobu realizace rekonstrukce a konkrétní částku, kterou po dokončení zaplatíte. Dobrý odhad ceny je důležitý zejména v případě, že si na rekonstrukci koupelny plánujete vzít půjčku.

Abyste nemuseli shánět každého mistra zvlášť, ideální je, pokud firma či parta řemeslníků zahrnuje všechny potřebné služby od obkladače, instalatéry, zedníky, elektrikáře až po natěrače. Cena by měla zahrnovat jak cenu za materiál, jeho dovoz tak i za samotnou práci. Pokud se cena navýší, realizátor je povinen vás včas informovat. Můžete se také rozhodnout některé práce provést sami. Pokud jste rození kutilové, může to být skvělý způsob, jak snížit náklady. Rozhodně se vám vyplatí vybavit se před rekonstrukcí kvalitním ručním nářadím. Třeba od české firmy Elespo.

Zajímá vás, jak naplánovat rozvody vody? Přečtěte si, jak natáhnout vodu.

moderní koupelna šedá

Oznámení o rekonstrukci

Pokud se bavíme o rekonstrukci koupelny v rodinném domě ve městě či na vesnici, oznámit rekonstrukci vašemu okolí by v zásadě nemusela být až taková povinnost, ale chybu rozhodně neuděláte, pokud okolí uvědomíte. V bytě by však oznámení o rekonstrukčních pracích mělo být povinností. Nejen vašim sousedům , ale především stavebnímu úřadu .

Ten byste měli informovat o zahájení a přesném ukončení stavebních, respektive rekonstrukčních prací. V případě, že chcete provádět v bytě bourací práce, budete potřebovat statický posudek a v některých případech dokonce i stavební povolení. 

Myslete na kvalitu a materiály

Představu máte, vedle toho však nezapomínejte na to, že koupelna je místo, které nepředěláváte rok, co rok. Při zařizování koupelny tedy myslete na detaily , které mohou být po pár měsících klíčovými. Trh nabízí opravdu množství variant a vybrat si někdy vůbec není jednoduché. Jsou však věci, na kterých se šetřit rozhodně nevyplatí. Při výběru jednotlivých materiálů dbejte na odolnost, design a ekologii. Trendem je přírodní kámen nebo masivní dřevo. Při zařizování volte dřevěný nebo ratanový nábytek. Oblíbené jsou i bambusové a proutěné doplňky. Menší koupelnu zase oživí autenticky vypadající umělé rostliny, které na rozdíl od těch živých zvládají i velmi vlhké a tmavé prostředí. Všechny zvolené prvky a materiály by ale měly podporovat jednotný výsledný dojem. Snažte se proto nepřekombinovávat.

Rozhodně nešetřete ani na spotřebičích. Investice do pračky i sušičky se vám vrátí na dlouhé životnosti vašeho oblečení. Kvalitní spotřebiče s celou řadou funkcí nabízí například švédská značka Asko.

moderní koupelna se sprchovým koutem

Myslete ekonomicky

Postupně se k tomu propracovávat. Jedním z ekonomických faktorů, jak ušetřit, je rozhodně i šetření vody . Zde mluvíme hlavně o vodě, kterou denně splachujeme. Výrobci v tomto ohledu nic nezanedbávají a existují splachovací systémy, které využívají 2,5 – 6 litrů vody na jedno spláchnutí .

V závislosti na druhu toalety a způsobu splachování se odvíjí i spotřeba vody. Klasický záchod zná každý z nás. Moderním typem já závěsná toaleta, která má nádobku umístěnou ve stěně. Ušetří místo a zároveň nijak nenarušuje koncept interiéru.

Ať už se rozhodnete pro radiátory nebo podlahové topení, určitě ušetříte, když zvolíte programovatelný termostat. Díky němuž můžete regulovat topení na dálku či automatizovat.

Cenová kalkulace

Odhadnout cenu předělávky koupelny je obecně velmi složité , protože každý zákazník má vlastní představy a individuální požadavky . Stejně tak každá firma má své ceny, kterými se řídí. I přesto se vám z hlediska názorů a zkušeností jiných uživatelů pokusíme předestřít, jaká by mohla být přibližná cena rekonstrukce malé bytové koupelny .

Ze zkušeností jiných uživatelů lze říci, že cena rekonstrukce panelákové koupelny se pohybuje od 49.000 – 68.106 Kč. Pozor! Jde však o cenu za práci! Materiál, vybavení a všechny ostatní doplňky cenu ještě navýší . Tím pádem se cena rekonstrukce samotné koupelny může vyšplhat na částku kolem 110.000 – 170.000 Kč ale i více. V takovém případě se renovace už často financuje hypotékou na rekonstrukci.

moderní koupelna


V dnešní době je běžné si na rekonstrukci půjčit. Ovšem, hodně půjček může být nevýhodných. Proto, pokud nad ní přemýšlíte, podívejte se na srovnání půjček od nezávislých portálů.

Přečtěte si další články na našem blogu.